W Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie 11 marca 2011 r. odbyła się konferencja na temat wspólnej polityki rolnej po 2013 roku w perspektywie finansowej UE 2014 -2020 ze szczególnym uwzględnieniem polskiego rolnictwa w przededniu prezydencji Polski w Unii Europejskiej. Tematom konferencji towarzyszył „Małopolski Stół Ekologiczno – Regionalny” , na którym pośród innych produktów tradycyjnych i regionalnych gościła nasza „sułkowicka krzonówka”. Jak relacjonuje Marian Profic z Domu Weselnego „Klaudia” w Biertowicach, który przyrządził zupę na tę specjalną okazję, ludzie nawet po dwa razy przychodzili po dokładkę. A skosztował ją nawet sam Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr Marek Sawicki.
Wśród występujących i prelegentów konferencji, a zarazem konsumentów naszego produktu tradycyjnego znaleźli się także Kazimierz Barczyk – Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego, rektor UR prof. dr hab. Janusz Żmija, prof. dr hab. Józef Kania, prezes ARIMR Warszawa Tomasz Kołodziej, dyr. Jarosław Bomba z Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie, wiceprzewodniczący SWM, Komisji Rolnictwa Jacek Soska i przewodniczący samorządu studenckiego UR Paweł Chałupnik.
Jest to kolejny dowód na to, że warto było pisać wniosek o wpisanie „sułkowickiej krzonówki” na listę produktów tradycyjnych. Jest to nie tylko kwestia promocji naszego regionu, ale liczy się tu także aspekt ekonomiczny. Restauratorzy z naszej gminy mogą to wykorzystać, gdyż mając w ofercie tę zupę, mogą ściągnąć do siebie smakoszy.
„Sułkowicka krzonówka” na ekranie
Rodzi się nam nowa gwiazda telewizyjna. Choć nie potrafi mówić, ani grać, ma duże parcie na szkło. Wokół krzonówki zrobił się szum medialny. Ewa Wachowicz – tak jak zapowiedziała podczas wizyty w Sułkowicach, ugotuje ją w Wielką Sobotę, tj. 23.04.2011 r. w swoim programie na Polsacie o godz. 10.15. Również Jacek Przybylski w swoim programie na TVP Kraków pt. „Smakowanie Małopolski” pokaże w czasie okołoświątecznym proces przygotowywania tej wielkanocnej potrawy.
Dzięki temu może uda się stworzyć nowe skojarzenia z Sułkowicami. Już nie będą to podwarszawskie Sułkowice ze słynną szkołą policyjną i spreparowanym Szarikiem z „Czterech pancernych”, a podkrakowskie Sułkowice z najsmaczniejszą wielkanocną potrawą „sułkowicką krzonówką”.
Joanna Gatlik